5T8A6059 Erf1kaas.kleinNaast biologische zuivel werpt Erf-1 zich nu ook op de productie van rauwmelkse boerenkaas: Kamper Terp Kaas! Het wordt een zogeheten ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’, hetgeen wil zeggen dat de kaas op de boerderij wordt gemaakt, van eigen melk die niet is gethermiseerd of gepasteuriseerd. Met het opleggen van de eerste kaas, opende Stadservendirecteur Michiel de Koe op 2 juli de kaaskelder onder de eeuwenoude terpboerderij.

Productontwikkelaar Irene Bruins zocht 65 investeerders die elk € 108,- wilden inleggen.  Onder andere met het geld van de funders werd de kelder geschikt gemaakt voor kaasrijping. Aflossing en rendement (15%) geschieden straks in natura. Elke ondersteuner ontvangt straks namelijk 7 kilo Kamper Terp Kaas. Of die bij hen in de smaak zal vallen? Dat is nog even afwachten. Want het experiment, het hele proces van kaasmaken gaat in feite nu pas beginnen. De crowdfunders zijn de eerste klanten maar ook de connecties met de grotere afnemers zijn al gelegd. Zo waren bij de presentatie diverse ‘prospects’ aanwezig: potentiële afnemers als restauranthouders en detaillisten.

Ondernemerschap

De Koe nam de gelegenheid te baat om het ondernemerschap van het familiebedrijf Bruins te prijzen. "De familie Bruins kiest voor de eigen kracht door in korte tijd crowdfunders, waaronder ook voormalig Stadservendirecteur Martin Visscher, te interesseren voor dit bijzondere streekeigen product. Ik zie in dit product veel visie, inzet en enthousiasme samenkomen. De naam Kamper terp kaas appelleert aan een streekeigen karakter en is herkenbaar naar de herkomst en de omgeving.  Het succes daarvan zal volgens mij mede afhankelijk zijn van de oproep aan alle burgers: Koop Kamper Terp Kaas en proef de lokale beleving in dit product! Gezien de grote maatschappelijke betrokkenheid die Erf-1 tentoon spreidt, heb ik er alle vertrouwen in dat de consument de weg naar de Mandjeswaard zal weten te vinden", aldus de Koe. 

Meer weten over Er1 Zuivel en de Kamper Terp Kaas? Kijk op www.erf1.nl