Naar boven
Icoontje homepage
Home
Nieuws
Even voorstellen: toezichthouder WBE Ferry Vogtschmidt
Beheer

Even voorstellen: toezichthouder WBE Ferry Vogtschmidt

Beheer

Ferry Vogtschmidt is toezichthouder voor de (WBE) in Kampereiland namens de Stadserven, we stellen hem graag aan je voor.

Wellicht is hij je al eens opgevallen of heb je hem al eens gezien of gesproken. Rijdend langs de weilanden, akkers en natuurgebieden in of nabij Kampereiland. Geheel in tenue en met zijn trouwe viervoeter als metgezel. Ferry Vogtschmidt, toezichthouder voor de Wildbeheer Eenheid Jachtvereniging Kampen (WBE) en de Stadserven. Voor de mensen die nog geen kennis hebben gemaakt, stellen we hem kort voor.

Ferry Vogtschmidt

Het gebied van Kampereiland en de omgeving is prachtig en heeft een unieke landschappelijke waarde. Dat moet worden gewaarborgd. Daarom heeft de WBE in samenwerking met de Stadserven een toezichthouder aangesteld. Ferry vormt voor de WBE en de Stadserven eigenlijk de ogen en oren in het gebied. Ferry werkt als projectmanager bij de veiligheidsregio IJsselland en daarnaast werkt hij voor iets meer dan een dag per week als jachtopzichter voor de WBE en toezichthouder voor de Stadserven. Hij houdt de boel in de gaten en kan ingrijpen bij ongewenste activiteiten, bijvoorbeeld het illegaal storten van afval, illegaalverblijven (kamperen), stoken en illegale kap.

Wildbeheer
Ook ziet Ferry erop toe dat het wildbeheer op de juiste manier wordt uitgevoerd. Er zijn namelijk strikte voorwaarden voor de uitvoerders van het beheer. Zo is bepaald wanneer je mag jagen, hoe, op welke tijden en moet je beschikken over de nodige ontheffingen. Deze moet je bij je hebben wanneer je op pad bent. Ferry: “Als jachtopzichter/‘groene BOA’, hebben we dezelfde bevoegdheden als een politieagent maar dan in een strikt toegewezen gebied. Wij doen dit voornamelijk om toe te zien op de natuurgebieden. Een ‘blauwe BOA’ doet dit in woon- en leefgebieden.” Ferry is de enige toezichthouder van de WBE Kampen en doet dit zowel overdag als in de avonduren en in de nacht. Want juist ’s nachts gebeuren er dingen die niet mogen. “Helaas ben ik alleen” zegt Ferry, “zo af en toe zou het best handig zijn om een collega te hebben”. ’s Nachts goed werk verrichten is wel eens een uitdaging, met enkel een zaklamp en een schijnwerper als gereedschap. Om goed toezicht te houden is een warmtebeeldcamera toch wel cruciaal vertelt Ferry “zo’n warmtebeeldcamera bied je de mogelijkheid om tot 1,5 kilometer ver silhouetten te herkennen. Dat zou het werk een stukje makkelijker maken”.

Contact leggen en met elkaar in gesprek gaan
Om echt goed te weten wat er zoal gebeurt op Kampereiland is het belangrijk om contact te hebben met de mensen die in het gebied leven. Zoals de boeren, bewoners en de jagers, zij hebben veel kennis van het gebied waarin zij werken en actief zijn. Ferry: “door die kennis met elkaar te delen kunnen we elkaar en het gebied versterken. Ik maak graag een praatje en probeer zo de mensen te leren kennen en een schakel te zijn tussen al deze verschillende mensen” zegt hij. Het is belangrijk om met mensen in gesprek te gaan, niet alleen om zelf meer te weten te komen over het gebied maar ook om met anderen kennis te delen. Zoals de bezoekers van Kampereiland. “Natuurlijk, ik kan alles wat niet is toegestaan meteen bekeuren, dat is de makkelijkste route, dat doet iemand tijdelijk zeer en daarna is het weer over. Ik heb veel liever dat iemand begrip heeft voor de wet- en regelgeving. Daarom probeer ik eerst zo goed als mogelijk uitleg te geven over de overtreding, zodat men het begrijpt en zelf gaat bedenken dat ze het niet moeten doen. Zie ik dat het een volgende keer nog eens gebeurt, dan is het spel gespeeld en geef ik ze alsnog een proces verbaal.”

Samen bereiken we meer dan alleen. Ferry probeert de verbinder te zijn tussen de natuur, het gebruik, de gebruikers/pachters, maar ook het publiek dat er komt. Maak gerust een praatje met Ferry, dat mag altijd en ook zeker als er wat is waar hij mee kan helpen. Laat het hem gerust weten, dan kan hij kijken wat er gedaan kan worden.

Contact opnemen met Ferry? Dat kan via 0630487124

NOOT: De toezichthouder van het WBE van Kampen is niet verantwoordelijk voor valwild in Kampen (wild dat omkomt in het verkeer). In geval van een wildaanrijding kan je daarvoor contact opnemen met de politie, zij nemen dan contact op met een bevoegd persoon van de valwildcommissie van Kampen, die zal het dier dan verwijderen.

Aanmelden

Vul uw gegevens in om u aan te melden

Alle velden met een asterisk (*) zijn verplicht.

Bedankt voor uw aanmelding!
Oeps. er ging iets mis bij het versturen van het fomulier. Probeer het nog een keer. Blijft het probleem zich voordoen zijn we ook te bereiken via [email protected]

Gerelateerd nieuws

Doe mee met 1001ha kruidenrijk grasland!

Beheer
Beleidsvisie

Stadserven doet mee aan het project ‘1001ha kruidenrijkgrasland’ en hiervoor budget ter beschikking gesteld.

Lees dit artikel
Icoon lees meer
Beheer

Streekeigen landschapsbeheer op Kampereiland

Beheer
Algemeen

Om de biodiversiteit en het streekeigen landschap weer te vergroten, kan men streekeigen landschapselementen aanleggen.

Lees dit artikel
Icoon lees meer
Groenonderhoud

Samen actief in eigen landschap, doe mee!

Beheer
Groenonderhoud

Wil jij meehelpen ons landschap streekeigen te houden en te zorgen dat mensen, dieren en planten hier goed kunnen leven?

Lees dit artikel
Icoon lees meer
Nieuwsoverzicht
Icoon lees meer

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Bedankt, uw emailadres is toegevoegd aan onze mailinglist!
Oeps. er ging iets mis bij het versturen van het fomulier. Probeer het nog een keer. Blijft het probleem zich voordoen zijn we ook te bereiken via [email protected]