Familie Bruins ontwikkelt verder in zuivelverwerking

Erf 1 vanillevla in finale ‘De smaak van NL’

Met de Campereilander boerenvanillevla heeft de familie Bruins in Kampen de smaak te pakken. Deze vla is namelijk doorgedrongen tot de finale van ‘De smaak van NL’, de verkiezing van het lekkerste product van Nederlandse bodem.

Harry Bruins startte in november 2012 samen met zijn vrouw Petra en dochter Irene met de verwerking van melk tot zuivelproducten op hun boerderij. Vanaf 1 oktober 2013 mag Bruins ook het EKO-label voeren op hun producten: volle melk, yoghurt (vruchten), karnemelk (karnedrank), vanillevla, boter en hangop. “In het begin moet je leren om goede zuivelproducten te maken. Met vallen en opstaan beheersen we nu de machines en de processen van de verschillende producten”, vertelt Petra Bruins. “Het hele proces moet kloppen: tijd, temperatuur en de juiste ingrediënten.” Harry vult aan: “Door een wisselend rantsoen van de koeien, zijn er ook seizoensinvloeden op de samenstelling en smaak van de zuivel. Daarom vertel ik afnemers ook dat we met onze natuurlijke producten geen constante kwaliteit kunnen leveren.” Dat de zuivelkwaliteit die de familie Bruins levert goed is, blijkt uit de finaleplek die hun vanillevla heeft bereikt in competitie ‘De smaak van NL’.  

IMG 6207 Harry en Petra Bruins LR

De smaak van NL

Innovatiecentrum Syntens organiseert dit jaar voor de zesde keer ‘De smaak van NL’ ofwel de landelijk competitie voor producenten van smaakvolle voedingsproducten. In het hele land waren in juni voorrondes. Van de 70 deelnemers zijn in totaal slechts negen finalisten overgebleven, waaronder de Campereilander boerenvanillevla. Zij strijden om de sterrenstatus ‘Smaakvol2013’ voor het lekkerste product van eigen bodem. De finalisten presenteren zich op 24 oktober op de FoodValley Expo en tijdens de finale op 25 november in het voormalige kloostercomplex Landgoed Roepaen in Gennep. De jury zegt over de vanillevla van Bruins: “Deze vla verrast direct door zowel de smaak als de textuur, met name de dikte. Een mooi puur product van eerlijke ingrediënten. Dat kan dus tóch…”                      

“Uit een programma van de keuringsdienst van waarde, bleek dat in alle Nederlandse vanillevla de synthetische smaakstof vanilline zit. Voor ons reden om weer echte vanillevla te maken”, vertelt Petra. “Puur van melk van onze eigen koeien en slechts eenmaal verpompt naar de ketel met echte bourbon vanille , verse scharrelei, maïzena en rietsuiker. Het product is origineel door de pure ingrediënten en misschien zelfs de enige echte vanillevla van Nederland.”

De familie Bruins levert haar Erf 1 Campereilander zuivel op bestelling aan acht afnemers. Dat zijn speciaalzaken, horecabedrijven en restaurants. “Wij vinden het belangrijk om consumentgericht te ondernemen en eerlijke en oorspronkelijke voeding te produceren”, stelt Harry, die samen met Petra en Irene erg trots is op de finaleplaats in De smaak van NL. “Het is toch een maatschappelijke erkenning van onze visie en wijze waarop wij willen produceren.” Vanillevla Bruins IMG 6198