Een enorme massa plastic en troep is op 12 maart verwijderd langs de boorden van de IJssel. Harold van Norel en 5T8A5242 Schoonmaak actie.kleinFolkert Olthof, beiden rentmeester bij de Stadserven, trokken er op uit om samen met tal van vrijwilligers de jaarlijkse schoonmaakdag in Kampen weer tot een succes te maken. Dat deden zij in gezelschap van Kor van Dijk (voorzitter van de Pachtersbond Kampereiland) en Wim van Werven, voorzitter van de Wildbeheereenheid Kampen (WBE). De WBE is traditioneel coördinator van de schoonmaakdag.

Tientallen vrijwilligers namen deel aan de schoonmaakdag. Een groep met kinderen ging naar het Keteleiland en in het Kamper stadspark deden vrijwilligers namens de wijkvereniging Binnenstad mee. Na de koffie en een briefing gingen zij, gewapend met de oude, bekende rode vuilniszakken van de gemeente Kampen,  in groepjes op pad om elk een eigen route te lopen. 

Onvoorstelbaar

Maar van echt lopen, kwam soms weinig terecht.  "Wij liepen in polder de Pijperstaart over een traject van zo’n 500 meter lengte langs de IJssel", vertelt Folkert Olthof. "Nou, dat was lang zat, want we hebben toch een berg troep aangetroffen! Regelmatig overstroomt het buitendijkse land hier en dan spoelt er werkelijk van alles aan: natuurlijk heel veel plastic soep, maar ook piepschuim, bouwmaterialen en kapotte batterijen. Zelfs een bus Ariel, nog half gevuld met wasmiddel, troffen we aan tussen de rietkragen en de bosschages. Het is werkelijk onvoorstelbaar. En dan treffen we hier nog maar een deel van alle rommel aan die door de IJssel stroomt. Want wat niet aanspoelt gaat gewoon door naar het IJsselmeer."

Volgend jaar is er weer een schoonmaakdag. Als altijd is dan ook de Stadserven weer goed vertegenwoordigd. Wie wil meedoen, kan zich melden bij de Wildbeheereenheid Kampen. De organisatoren vinden het overigens van extra belang dat leerlingen van basisscholen komen meehelpen opruimen. Dat zal de bewustwording rondom onze omgang met afval zeker ten goede komen.

5T8A5324 Schoonmaak actie.klein